Hvad er forskellen på en luft-luft- og en luft-vand varmepumpe?

Forskellen på en luft-luft-varmepumpe og en luft-vand varmepumpe?, Dansk Varme ApS, www.danskvarme.dk

Forskellen

I denne artikel fra danskvarme.dk giver vi dig indblik i, hvornår du skal vælge en luft til vand-varmepumpe, og hvornår du vil være bedre tjent med en luft til luft-varmepumpe. Vi fortæller dig om:

  • forskellen på de to typer varmepumper og
  • hvilken betydning det har for dit valg af varmepumpe, som din primære opvarmningskilde

Overordnet set får du en prisvenlig, miljøvenlig og vedligeholdelsesvenlig opvarmningskilde, ligegyldigt om dit behov er en luft til vand eller en luft til luft-varmepumpe. Der er rig mulighed for tilskud og fradrag i forbindelse med etablering af varmepumpen. Der er stigende tilskud til dit forbrug helt frem til 2025. Du skal for eksempel være opmærksom på, at det siden 2016 ikke er muligt at etablere et nyt oliefyr, såfremt du bor i et område, hvor du har mulighed for at benytte dig af fjernvarme eller gas. I disse tilfælde er det stort set altid en økonomisk fordel at vælge en varmepumpe. Selvom el er en forholdsvis dyr opvarmningsform, er varmepumpens evne til at udnytte el helt unik. For hver del el du bruger, får du i gennemsnit 4-5 dele varme retur. Det er en god forretning, som du kan læse mere om i denne artikel.

Begge typer af varmepumper udvinder varme fra udendørsluften og bruger denne til at opvarme boligen. De består begge af en udedel, som skal placeres udenfor på din bolig, og en indedel, som placeres indenfor. Herefter er der en række forskelle på de to produkter. Det kan du læse meget mere om i oversigten nedenfor.

Luft til vand varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe udvinder varmen i den udendørs luft. Den fører denne varme ind i boligen ved hjælp af radiatorer og varmerør, og denne slags varmepumpe kan også bruges til opvarmning af brugsvand. En luft til vand-varmepumpe har brug for radiatorer og/eller varmerør for at kunne fungere. Den er derfor det ideelle valg, hvis du allerede har radiatorer i din bolig, men gerne vil skifte væk fra dit eksisterende oliefyr eller gasfyr. Har du gulvvarme er det kun et ekstra plus, da varmepumpen synes ekstra godt om gulvvarme.

Luft til vand-varmepumpen egner sigt godt til helårsboliger og større sommerhuse, der ofte er beboede.

Luft til luft varmepumpe

Der er en stor økonomisk gevinst ved at vælge en luft til luft varmepumpe i stedet for traditionelle opvarmningskilder som brændeovn, elradiator eller oliefyr. En anden – og ikke uvæsentlig – fordel er, at det er forholdsvist enkelt at installere en luft til luft varmepumpe. Denne kræver ikke indlægning af rør og radiatorer for at fordele varmen. Varmepumpen er således et selvkørende system. Den kræver ikke løbende påfyldning af brændstof. Den giver en økonomisk besparelse i forhold til olie- og naturgasfyr på cirka 50%, samtidig med at CO2 udslippet er markant lavere, end ved konventionelle opvarmningskilder.

Du skal naturligvis være opmærksom på, at en luft til luft varmepumpe ikke kan opvarme brugsvand, derfor skal du have en vandvarmer, såfremt du har brug for varmt vand.
Luft til luft-varmepumpen egner sig godt til mindre helårsboliger, sommerhuse, fritidshuse, værksteder eller atelierer.

I den grafiske oversigt nedenfor, ser du, at besparelserne i forhold til anskaffelsespris er gunstige for begge typer varmepumper.

  • Du har på begge pumper mulighed for at opnå rigtige gode tilskud på dit forbrug. Det kan du læse meget mere om her.
  • Du har på begge pumper mulighed for at benytte husstandens håndværkerfradrag, til den del at regningen der vedrører arbejdsløn inklusive moms.
Luft til vand VarmepumpeLuft til luft varmepumpe
God tilHelårsboliger og større sommerhuseSmå boliger, sommerhuse, fritidshuse, værksteder
KræverVandbårne radiatorer el. gulvvarme og plads til udedel på din grundPads til udedel på din grund.
GiverRumvarme og varmt brugsvandRumvarme
AnskaffelseForskellen på en luft-luft-varmepumpe og en luft-vand varmepumpe?, Dansk Varme ApS, www.danskvarme.dk Forskellen på en luft-luft-varmepumpe og en luft-vand varmepumpe?, Dansk Varme ApS, www.danskvarme.dkForskellen på en luft-luft-varmepumpe og en luft-vand varmepumpe?, Dansk Varme ApS, www.danskvarme.dkForskellen på en luft-luft-varmepumpe og en luft-vand varmepumpe?, Dansk Varme ApS, www.danskvarme.dk
BesparelseForskellen på en luft-luft-varmepumpe og en luft-vand varmepumpe?, Dansk Varme ApS, www.danskvarme.dkForskellen på en luft-luft-varmepumpe og en luft-vand varmepumpe?, Dansk Varme ApS, www.danskvarme.dkForskellen på en luft-luft-varmepumpe og en luft-vand varmepumpe?, Dansk Varme ApS, www.danskvarme.dkForskellen på en luft-luft-varmepumpe og en luft-vand varmepumpe?, Dansk Varme ApS, www.danskvarme.dkForskellen på en luft-luft-varmepumpe og en luft-vand varmepumpe?, Dansk Varme ApS, www.danskvarme.dkForskellen på en luft-luft-varmepumpe og en luft-vand varmepumpe?, Dansk Varme ApS, www.danskvarme.dkForskellen på en luft-luft-varmepumpe og en luft-vand varmepumpe?, Dansk Varme ApS, www.danskvarme.dkForskellen på en luft-luft-varmepumpe og en luft-vand varmepumpe?, Dansk Varme ApS, www.danskvarme.dk

Kontakt Dansk Varme

Du har altid mulighed for at kontakte din autoriserede varmepumpeinstallatør hos danskvarme.dk. Hos os vil du kunne få svar på alle dine spørgsmål. Vi kommer gerne hjem til dig, tager et grundigt kig på din bolig og giver dig et uforpligtende tilbud, hvad enten det drejer sig om en luft til vand eller en luft til luft varmepumpe. Du har også altid mulighed for, at få en rigtig gunstig serviceaftale hos os. Det kan være en stor beslutning og der er mange ting at holde rede på, og vælger du en autoriseret varmepumpeinstallatør er du godt sikret.

Det er din garanti for veludført arbejde og en funktionel og besparende opvarmningsform der holder i mange år frem.