Hvad er en varmepumpe, og hvordan fungerer den?

Grundlæggende kan man sige, at der findes tre forskellige typer varmepumper. Fælles for dem alle er, at de omdanner den energi, der allerede findes i luften eller jorden, så den kan anvendes til opvarmning af boligen og det varme vand. Generelt giver varmepumper store energibesparelser, og der kan være rigtig mange penge at spare ved at erstatte fx gas-, olie- eller elvarme med en varmepumpe.

Ecodan-Silent
Luft til luft-varmepumpen

Luft til luft-varmepumpen

Hvis man har brug for at opvarme et sommerhus eller at have lidt ekstra opvarmning til store rum, er en luft til luft-varmepumpe det helt rigtige valg. Det er bare vigtigt at vide, at den ikke kan anvendes til opvarmning af brugsvand.

I forhold til elementer består varmepumpen af en udedel, som sættes langs huset, samt en indedel, som monteres på væggen. Udedelen transformerer luftens kinetiske energi, så indedelen kan anvende denne til at opvarme boligen – helt konkret ved at pumpe varm luft ud i rummene.

Hvis man har brug for at opvarme et sommerhus eller at have lidt ekstra opvarmning til store rum, er en luft til luft-varmepumpe det helt rigtige valg. Det er bare vigtigt at vide, at den ikke kan anvendes til opvarmning af brugsvand.

I forhold til elementer består varmepumpen af en udedel, som sættes langs huset, samt en indedel, som monteres på væggen. Udedelen transformerer luftens kinetiske energi, så indedelen kan anvende denne til at opvarme boligen – helt konkret ved at pumpe varm luft ud i rummene.

Luft til vand-varmepumpen

En luft til vand-varmepumpe bruges til opvarmning af både boligen og det varme vand, og udskifter man sit olie- eller gasfyr med en luft til vand-varmepumpe, vil det give store besparelser på varmeregningen.

Luft til vand-varmepumpen kobles under installationen sammen med boligens eksisterende radiatorer eller gulvvarme, og selve pumpeanlægget består af en udedel og en indedel. Udedelen omdanner luftens kinetiske energi til varme, som derefter sendes ind til indedelen, der fordeler varmen i radiatorsystemet og opvarmer brugsvandet.

Luft til vand-varmepumpen er ekstremt effektiv, kan fungere ved lave temperaturer (helt ned til minus 20 grader) og giver ofte en energibesparelse på 60-70%. Denne høje energibesparelse gør, at varmepumpen typisk er tilbagebetalt i løbet af 6-8 år – og ved en finansiering vil den energibesparelsen typisk kunne dække det månedlige afdrag.

Hvis du gerne vil kende den præcise månedlige energibesparelse, kan du tage en snak med din installatør, som kan udregne den for dig. I det hele taget er det vigtigt at tage en grundig snak med installatøren, så der tages højde for alle detaljer inden installationen.

lÆS MERE OM LUFT/VAND
Dansk varme - Bosch varmepumpe - Bosch luft til vand varmepumpe - Varmepumpe service - Varmepumpeservice - Afslappet kvinde

Gratis uforpligtende tilbud!

Giv os gerne et kald på tlf.nr. 70 26 70 16 eller klik på knappen nedenfor, og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt.

Ja tak, jeg vil gerne have et uforpligtende tilbud

Jordvarmepumpen

En jordvarmepumpe udnytter, som navnet antyder, jordens varme, som den henter fra ca. 1 meters dybde, hvor der altid er mellem 5-10 grader, selv i årets koldeste måneder.

Af de tre typer varmepumper er jordvarmepumpen den mest effektive til opvarmning af bolig og vand, og samtidigt er det også den pumpe, der giver den største energibesparelse. Faktisk giver jordvarmen typisk en energibesparelse på 70-80% i forhold til olie- og gasfyr.

Jordvarmepumpen er en velkendt teknologi, og blandt fordelene er, at den er kompakt og praktisk talt lydløs.

Under installationen kobles jordvarmepumpen sammen med eksisterende radiatorer eller gulvvarme. Efter installationen kommer hele din opvarmning fra jorden, og af den årsag vil en jordvarmepumpe kræve en del plads – ca. 300 m2 have vil der skulle til for at kunne opvarme et gennemsnitligt hus.

Inden man vælger en jordvarmepumpe, er det en god ide at tage en grundig snak med installatøren om placeringen af jordslangerne i haven, da der fra bolig til bolig kan være forskel på, om det vil være bedst at benytte et vandret nedfræset slangesystem eller en lodret boring. Installatøren vil også kunne gennemgå det allerede eksisterende varmekredsløb for at sikre, at jordvarmepumpen tilpasses til dette.

Sammenligning af varmepumper

Dansk Varme ApS - Sammenligning af varmepumpetyper
BEREGN DIN BESPARELSE HER

Overvejelser, før du vælger din varmepumpe

 • Har boligen gulvvarme eller radiatorer?
 • Hvor mange m2 skal der opvarmes?
 • Hvor skal varmepumpen placeres? Hvis den er synlig, har designet også betydning for valget.
 • Tager familien typisk korte eller lange bade? Måske er der endda et badekar, der skal fyldes op engang imellem?
 • Skal varmepumpen kunne overvåges og betjenes online via smartphone?
 • Kan udedelen stå tæt på huset, uden at det generer?
 • Hvordan ser fremtiden ud? Bliver familien måske forøget? Skal der laves et ekstra badeværelse? Er der ting, som i fremtiden vil ændre behovet for vand og varme, som der skal tages højde for?
Dansk Varme ApS - Mand overvejer
Tilbehør til din varmepumpe

Tilbehør

Køber du en varmepumpe fra Mitsubishi, er der mulighed for at vælge tilbehør, så anlægget bedst muligt tilpasses til din families adfærd og behov. Skal varmepumpen eksempelvis installeres i et sommerhus, vil det være oplagt at tilvælge et MelCloud WiFi-modul, som giver mulighed for at styre varmepumpen via en APP. På den måde kan du altid sørge for, at sommerhuset er opvarmet og klar, når ferien begynder, uden at skulle bruge mange penge på at holde det opvarmet i lange perioder mellem ferierne.

Alt efter hvilken type varmepumpe du beslutter dig for, kan der vælges mellem forskelligt tilbehør. Det kan du læse mere om på Dansk varmes hjemmeside.

Lavere elafgift

Eftersom en varmepumpe kører på elektricitet, vil din bolig blive registreret som ’el-opvarmet’ – og da elvarmeafgiften er lavere end den almindelige elafgift, betyder det, at du opnår en ekstra økonomisk gevinst ved skiftet.

Har du gulvvarme?

Hvis din bolig har gulvvarme, vil en varmepumpe være det oplagte valg. Gulvvarme kræver nemlig en lavere fremløbstemperatur end radiatorer, og det betyder, at varmepumpen skal arbejde mindre for at varme huset op. Derved bliver varmeregningen mindre.

Varmepumpe og solceller – det perfekte par

Ønsker du at opnå en endnu større besparelse, kan du kombinere din varmepumpe med solceller. På den måde kan varmepumpen drives af den strøm, som solcellerne producerer, hvorved du opnår en endnu større økonomisk gevinst på energiforbruget.

Om Dansk Varme ApS

Dansk varme ApS tilbyder private og virksomheder energibesparende varmeløsninger. Vi har mange års erfaring med installation af varmepumper, og med mere end 2500 luft til luft-varmepumper og omkring 500 luft til vand-varmepumper installeret gennem årene har vi givet mange tusinder af danske familier og virksomheder miljøvenlige og energibesparende varmeløsninger.

Hos Dansk Varme fokuserer på løsningen fremfor produktet, og med kyndig rådgivning og efter nøje beregninger sikrer vi, at vores kunder får den største besparelse på varmeregningen og det bedste produkt på markedet.  Dette sikrer, at vores kunder de næste mange år har den laveste varmeregning og den største besparelse.

KONTAKT OS

Dansk varme er kendetegnet ved:

 • Etableret i 2006
 • Seriøst arbejde
 • Kompetente håndværkere
 • Solid dansk virksomhed med en sund økonomi

Det kan vi hjælpe med:

 • Rådgivning og installation af energibesparende totalløsninger
 • Beregning af det offentlige tilskud til dit nye anlæg
 • Nedtagning af dit gamle varmeanlæg
 • Levering og installation af nyt anlæg
 • Udvidelse af el-tavle
 • Idriftsætning og instruktion
 • Oprydning

Gratis uforpligtende tilbud!

Giv os gerne et kald på tlf.nr. 70 26 70 16 eller klik på knappen nedenfor, og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt.

Ja tak, jeg vil gerne have et uforpligtende tilbud

Garanti og service

Ved stort set alle varmepumper er der et lovkrav om årligt eftersyn, og hvis du har købt en varmepumpe hos Dansk Varme ApS, tilbyder vi både service og garanti på den. Det er fordelagtigt af flere årsager. Med et servicetjek sørger du for, at du får mest glæde af varmepumpen samtidig med, at du får den største besparelse på din varmeregning.

Inkluderet i serviceaftalen er også fem års garanti på varmepumpen samt ti års garanti på beholderen. Derfor er der alle gode grunde til at få lavet en serviceaftale hos Dansk varme.

Finansiering

For en del mennesker vil det måske umiddelbart føles som en stor udfordring at skulle finde penge i budgettet til en varmepumpe. Men det behøver det faktisk slet ikke at være, for med den store energibesparelse vil en varmepumpe i de fleste tilfælde kunne finansiere sig selv. Med andre ord vil energibesparelsen, som typisk ligger et sted mellem 50 og 80%, kunne dække afdraget på finansieringen.

Dansk Varme tilbyder i samarbejde med SparXpres en finansiering, så købet af din varmepumpe kan afdrages med en lav månedlig ydelse. Typisk vil varmepumpen være betalt helt af i løbet 6-10 år.