Energitilskud til varmepumper i 2020/2021 – dette er hvad vi ved

Energitilskud til varmepumper i 2020-2021 – dette er, hvad vi ved

I juni måned 2020 indgik regeringen en ambitiøs klimaaftale om at nedbringe CO2-udslippet markant i Danmark. Det var en klimaaftale, der gav genlyd i hele varmebranchen, for denne klimaaftale betyder, at vi danskere skal omlægge den måde, vi får vores varme på.

Regeringen vil nemlig have udskiftet alle oliefyr og gasfyr med en grønnere opvarmningsløsning som f.eks. en varmepumpe.

Som varmepumpeinstallatører synes vi selvfølgelig, at dette er en rigtig god udmelding, og vi har jo været fortaler for den grønne opvarmningsløsning i mange, mange år.

Men det er klart, at udmeldingen omkring klimaaftalen også giver en hel masse spørgsmål hos de danske boligejere – blandt andet hvornår det bliver muligt at få tilskud, og hvor meget tilskuddet bliver på.

Det vil vi i denne artikel gøre vores bedste for at svare på.

Og ønsker du at blive holdt opdateret omkring muligheden for energitilskud til varmepumpe, vil vi anbefale dig at indtaste dig navn og din e-mailadresse herunder. Så sørger vi for at sende dig en e-mail, når der er nyt (bare rolig, vi sender dig ingen spam, blot tilskuds-info).

Modtag en e-mail når der er nyt omkring muligheden for tilskud osv.

Den gennemsnitlige boligejer får kr. 28.000 i energitilskud allerede fra 15. oktober 2020

Så meget får du i tilskud til din varmepumpe

Hvor meget du får i tilskud afhænger af din boligs størrelse og varmepumpens energiforbrug.
Nedenfor ser du eksempler på hvad du kan få i tilskud, hvis du konverterer til en luft til vand-varmepumpe med Energimærkning A+++:

– Fra 75 m2 til 100 m2: 26.000 kr.
– Fra 101 m2 til 150 m2: 28.000 kr.
– Fra 151 m2 til 200 m2: 31.000 kr.
– Fra 201 m2 til 250 m2: 33.000 kr.

Hvor tidligere tilskud var forskellige alt efter om du skiftede fra f.eks. et oliefyr eller et pillefyr, så kigges der nu i stedet på boligens størrelse.

Herudover vurderes varmepumpens energiforbrug. Det største tilskud får du, hvis du skifter over til en varmepumpe med A+++, imens A+ slet ikke giver noget tilskud. Så det er altså noget, man skal tage højde for, når man vælger sin varmepumpe.

Sådan ansøger du om energitilskud til varmepumpe

 1. Du kan ansøge om energitilskud fra den 15. oktober 2020.
 2. Det er dig selv (boligejeren), der skal ansøge om tilskuddet.
 3. Du ansøger på www.statens-tilskudspuljer.dk.
 4. Du skal have tilsagn om tilskud, inden installationsarbejdet på begyndes.
 5. Tilsagnet om tilskud skal bruges indenfor 2 år, ellers bortfalder det.
 6. Du kan ansøge, hvis du skifter væk fra oliefyr, gasfyr, biomassefyr eller elvarme.
 7. Du kan få tilskud til en luft til vand-varmepumpe og jordvarmepumpe (ikke luft til luft-varmepumpe eller hybridvarmepumper)
 8. Varmepumpen skal installeres af en VE-godkendt installatør (det er vi selvfølgelig hos Dansk Varme :-)).

Energistyrelsens Bekendtgørelse er godt nyt for boligejerne

Med Energistyrelsens bekendtgørelse af den 27. august 2020 er der godt nyt for de danskere, der venter på at kunne få tilskud til et skift til en varmepumpe.

Den fastslår nemlig, at der bliver udbetalt et et stort tilskud til de danske boligejere, der ønsker at skrotte deres oliefyr, gasfyr, biobrændsel eller elvarme for i stedet at skifte over til en grønne opvarmningsløsning som varmepumpe.

Tidligere var det meget uigennemskueligt, hvad man ville få i tilskud. Nu er det blevet meget nemmere. Når man kender størrelsen af det pågældende hus, så ved man også, hvad der gives i tilskud,” siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer ca. 4.200 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Af bekendtgørelsen fremgår det, at der bliver åbnet op for ansøgning om tilskud allerede den 15. oktober 2020.

Tilskuddene er blevet større, og det er vi glade for. Samtidig er der et øget incitament for at anskaffe sig en mere effektiv varmepumpe,” siger Troels Hartung ligeledes.

Klimaaftalen – disse 3 forhold er vigtige for dig som boligejer

Statens klimaaftale, der blev indgået i juni 2020 var godt nyt for miljøet og for de danske boligejere.

Der er nemlig tre konkrete ting i klimaaftalen, der kommer til at gøre en stor forskel for dig som ejer bolig. Det er disse tre ting, der skal få den grønne el ind i danskernes opvarmning, og det er tre ting, der kan mærkes direkte på økonomien, når du skifter til en varmepumpe eller en anden grøn opvarmningsmetode.

 1. Det bliver meget billigere at få varme fra varmepumper. Afgiften til elvarme til varmepumpe nedsættes nemlig fra ca. 16 øre pr. kWh til under 1 øre pr. kWh. Det er altså en markant besparelse.
 2. Der bliver afsat penge til tilskud til at få afskaffet olie- og gasfyr, jfr. ovenstående oplysninger omkring tilskud.
 3. Boliger med naturgas bliver løst fra deres binding til naturgasnettet. På denne måde bliver de fritstillet og kan nemmere skifte over til en grønnere opvarmningsløsning.

Det bliver dyrere at have olie- og gasfyr fra 1. januar 2021

Som et led i udfasningen af opvarmning med fossile brændsler er det blevet besluttet at forhøje satsen for den rumvarmeafgift, der knytter sig hertil. Det betyder, at det fra 1. januar 2021 bliver dyrere at fyre med olie- og gasfyr.

Rumvarmeafgiften forhøjes fra 56,7 kr. pr. gigajoule til 62,3 kr. pr. gigajoule. Det er således en markant stigning, som boligejere med oliefyr eller gasfyr vil kunne mærke øjeblikkeligt ved årsskiftet.

Dette sker samtidig med, at elvarmeafgiften sænkes til 0,8 øre/kWh for husholdninger og 0,4 øre/kWh for erhverv – og sender altså et klart signal om, hvor vi er på vej hen.

Danskere med grøn el-opvarmning får store besparelser på varmeregningen

Vi har allerede i løbet af de seneste to år set en rigtig positiv sænkning af elvarmeafgiften, når det drejer sig om opvarmning med såkaldt ”grøn strøm”, dvs. opvarmning med varmepumpe, jordvarme eller grøn fjernvarme.

I 2017 var elvarmeafgiften faktisk 40 øre/kWh. Siden er den sænket til 5,5 øre/kWh, og med den nye klimaaftale kan vi se frem til en yderligere sænkning på helt ned til 0,8 øre/kWh.

Hvis vi skal hive nogle gennemsnitlige tal frem, vil det for et parcelhus (der allerede opvarmer med varmepumpe) betyde en omtrentlig besparelse på 3.000 kr. årligt.

Vi vil altså se en enorm besparelse på varmeregningen, hvis man skifter fra fossile brændsler til en luft til vand-varmepumpe, rent driftsmæssigt.

Hvor meget er der afsat til energitilskud i 2021?

En af de store poster i klimaaftalen er de 290 mio. kr., der er afsat til udfasning af oliefyr og gasfyr i de danske hjem. Heraf skal der gå 35 mio. kr. til skrotningsordningen og 245 mio. kr. til bygningspuljen.

Sådan søger du om energitilskud til at skrotte dit olie-/gasfyr og købe en varmepumpe

Øverst i denne artikel kan du læse det, vi pt. ved omkring ansøgning af tilskud. Når der bliver udsendt mere information eller lavet justeringer i aftalen, vil vi løbende orientere om nye oplysninger her på siden, efterhånden som vi får dem.

Vil du gerne modtage opdateret information om, hvor meget du kan få i tilskud, hvordan du ansøger osv., så tilmeld dig gerne via formularen nedenfor. Så sørger vi for at sende dig info omkring mulighederne for tilskud.

Her vil vi blandt fortælle mere om:

 • Hvordan man ansøger om tilskud til skrotning af sit oliefyr eller gasfyr.
 • Hvordan man ansøger om tilskud til at købe en varmepumpe.
 • Mulighed for at søge om håndværkerfradrag.
 • nye lånemuligheder for borgere med manglende finansieringsmuligheder (det er endnu ikke fastlagt, om dette vil blive en mulighed).

Modtag en e-mail når der er nyt omkring muligheden for tilskud osv.

Husk håndværkerfradraget, når du skifter til varmepumpe

I modsætning til tilskudsordningen, så kender vi heldigvis tallene for håndværkerfradraget her for år 2020.

Hvis du skifter til en varmepumpe, kan du nemlig trække op til 12.500,- kr. pr. voksen i husstanden (satser for 2020) fra i skat. Læs mere om mulighederne for at få håndværkerfradrag her på SKATS HJEMMESIDE: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759

Kan det betale sig at skifte til en varmepumpe i 2020?

Ja, det kan helt sikkert betale sig at skifte over til en varmepumpe allerede nu i år 2020.

Som det ser ud nu, bliver det muligt at ansøge om tilskud allerede fra 15. oktober 2020 – så tiden er inde til at indhente tilbud og finde den rette varmepumpeløsning, så man er klar til at rykke, når der åbnes op for ansøgninger.

Herudover ved vi med sikkerhed, at det bliver markant dyrere at opvarme med olie- og gasfyr fra den 1. januar 2021, og at det samtidigt bliver markant billigere at opvarme ved hjælp af en varmepumpe. Skifter man over til varmepumpe i efteråret 2020, er man altså klar til at benytte sig af den lave elvarmeafgift allerede fra årsskiftet – og her er rigtig mange penge at hente. Nåh ja, for ikke at tale om alle de penge (op til 60%), som man allerede her i år 2020 sparer på sin varmeregning, sammenlignet med et typisk olie- eller gasfyr.

Så derfor vil vi klart anbefale at man skifter over til en varmepumpe allerede i 2020 og begynder at spare penge på varmeregningen allerede nu.