Den ultimative guide til at spare på varmeregningen (20 varme tips)

Dansk Varme ApS - Den ultimative guide til at spare på varmeregningen (20 varme tips), www.danskvarme.dk

Det kan være en dyr fornøjelse at opvarme huset, når kulden for alvor slår ind, og det river og rusker udenfor.

Der er dog mange ting, du selv kan gøre for at spare på varmeregningen. Vi har på denne side samlet vores 20 bedste tips til, hvordan du holder udgiften nede og bevarer det gode indeklima.

Familie - børn leger på gulvet

Din anmodning er blevet sendt, vi vender snart tilbage til dig x

Spar 60% på din varmeregning

  • Vi vejleder dig fra start til slut
  • Installation og oprydning - på 1 dag
  • Mulighed for energitilskud
  • Investeringen er tjent hjem på 4-6 år
mapbox
Opført
Opvarmet areal M2
Varmekilde
Skift til varmepumpe - effektiv og billig opvarmning

Se, hvad du kan spare på varmeregningen

Indtast din adresse og se din besparelse med det samme, gratis og uforpligtende:

Få overblik over, hvilke modeller der passer til dine behov - og se, hvornår de har tjent sig selv hjem igen

Skriv dig op til at få et uforpligtende tilbud. Så kontakter vi dig og vejleder dig i det hele. Fuldstændig uforpligtende.

Tak for din henvendelse. Vi ringer til dig snarest for at tale om en varmepumpeløsning til din bolig.

Fremragende

online anmeldelser.

Dine data bliver behandlet fortroligt og bliver ikke delt med tredjepart. Læs mere i vores privatlivspolitik

Dansk varme - Varmepumper - Mitsubishi varmepumpe - VE godkendt varmepumper
Hos Dansk Varme er vi VE-godkendte
Kvalitetsgodkendt af Tekniq Kvalitet

#1 DÆK IKKE RADIATOREN TIL

Lægger man tøj eller andet på sin radiator, vil det gøre den mindre effektiv, fordi cirkulationen af varm luft rundt i rummet nedsættes. Det samme gælder termostaten. Den bør holdes fri, da der ellers kan være risiko for, at radiatoren fejllæser temperaturen og derfor stopper med at varme. I det hele taget bør man sørge for at en radiator har et vist frirum for at fungere optimalt. Derfor bør man heller ikke sætte sine møbler for tæt på radiatorerne, da det kan skade varmefordelingen.

#2 TÆND ALLE RADIATORER

Selvom overskriften måske virker lidt kryptisk i en artikel, der handler om at spare på varmen, er der faktisk en mening bag galskaben. Det er nemlig sådan, at man af hensyn til bygningen bør holde alle værelser i boligen opvarmede – selv soveværelset og andre rum, som man normalt ville holde køligere end resten.

I opholdsrum, såsom køkken, stue og soveværelse, anbefales det at have en temperatur mellem 18 og 21°C. Er der stor forskel på temperaturen i rummene, kan det resultere i træk og kolde vægge, fordi varmen automatisk vil strømme til de koldeste rum. Og træk fører som regel til et endnu højere varmeforbrug, eftersom luft i bevægelse føles koldere, end den nødvendigvis er, hvorfor man ofte vil skrue yderligere op for varmen for at kompensere.

En sidste, men højst relevant, ting er, at træk i værste fald kan være medvirkende til at skabe kondens og skimmelsvamp.

#3 FLERE RADIATORER I ET RUM, MEN SAMME TEMPERATUR

Selvom man med en radiator ville kunne klare varmebehovet i et rum, er det altid mere økonomisk at indstille alle radiatorer i rummet til en lavere temperatur. Optimalt set skal målsætningen være, at den ønskede temperatur divideres med antallet af radiatorer i rummet. Dvs. at fire radiatorer, der hver afgiver 25% af den ønskede varme i rummet, er en bedre løsning end at have en radiator til at trække hele læsset.

#4 SÆNK TEMPERATUREN 1 GRAD OG SPAR 5% PÅ VARMEREGNINGEN.

Ved at skrue ned for termostatventilen og sænke temperaturen med 1 grad, kan man spare op til 5% af varmeregningen. Hver streg på ventilen betyder en 5-6% større varmeudgift, så har man fx radiatoren på 4, kan det godt svare sig at dreje den en lille smule ned – og stadig vil det give en temperatur på mellem 18°C og 21°C.

5# KONTROLLER TERMOSTATEN

For at sikre at radiatorerne fungerer optimalt, bør man et par gange om året tjekke sine termostater. Det gøres ved at følge tre simple trin:

  • Skru helt op for radiatoren.
  • Vent en time og kontroller så, at hele radiatorens overflade er varm.
  • Sluk radiatoren helt, vent en time, og kontroller, at hele radiatoren er kold.

Oplever du problemer, bør du kontakte din lokale installatør.

#6 SKRU OP FOR MUSIKKEN, MEN NED FOR VARMEN

Hvis man fx skal holde fest og derfor ved, at man får mange gæster i samme rum, er det en god ide at skrue ned for varmen på forhånd. For når mange personer samles i et rum, stiger temperaturen helt automatisk, og det resulterer ofte i, at den ekstra varme må lukkes ud gennem vinduerne.

 #7 LUK HELT FOR VARMEN OM SOMMEREN

At radiatorerne ikke bør være tændte om sommeren er en selvfølge for de fleste. Men faktisk er der penge at hente ved at gå skridtet videre og ikke kun lukke for termostaten på radiatoren. Gør man kun det, bruger man fortsat penge på varmeregningen. Derfor bør man lukke sit anlæg helt af. I gennemsnit kan en almindelig familie spare omkring 1.000 kr. om året ved at lukke for sommerventilen i sommerperioden, hvor man alligevel ikke bruger sine radiatorer.

En anden gevinst ved at sommerlukke på selve varmeanlægget er, at man mindsker risikoen for, at radiatorventilerne vil sætte sig fast.

#8 SÆNK TEMPERATUREN OM NATTEN

En oplagt mulighed for at spare på varmeregningen er at sænke temperaturen med et par grader om natten, og når man ikke er hjemme. Dog skal man være opmærksom på ikke at sænke temperaturen for meget, da der så skal bruges ekstra energi for at varme alting op igen, hvilket i værste fald kan gøre varmeregningen højere.

#9 LUK DØRENE

Et simpelt, men effektivt råd er at lukke dørene ind til de koldeste rum i huset, fx soveværelset, så husets øvrige radiatorer ikke bruger unødig energi på at opvarme disse.

Husk dog, at der generelt ikke bør være mere end 5 graders forskel på temperaturerne i de forskellige rum, da det øger risikoen for kondens, som i værste fald kan føre til skimmelsvamp.

#10 BRUG HASPERNE

Er der hasper på ens vinduer og døre, bør man sørge for at sætte dem på, så vinduet eller døren lukker helt tæt.

Derved undgår man at skulle bruge ekstra varme, fordi der siver kold luft ind ved karmen.

#11 UTÆTTE VINDUER OG DØRE?

Utætte vinduer og døre betyder træk – og træk er skidt for varmeregningen. Heldigvis er det nemt at teste, hvorvidt ens døre og vinduer er utætte. Det gøres ved at sætte et stykke papir i klemme i vinduet eller døren. Er der meget modstand, når man trækker papiret ud igen, er det formentlig tæt nok, men hvis papiret glider ubesværet fri, er det et tegn på, at vinduet eller døren ikke lukker tæt. Finder man en utæthed kan det heldigvis ofte løses med en lille justering.

#12 BRUG GARDINERNE

Gardiner har en isolerende effekt og er derfor med til at holde på varmen. Samtidig kan de forhindre lyset i at nå ind og varme huset op. Derfor vil det være en god rutine at rulle fra om morgenen, så lys og varme kan komme ind, og igen rulle for om aftenen. På den måde er gardinerne med til at sikre, at der ikke ryger unødvendigt meget varme ud.

Solen giver en god strålingsvarme i løbet af dagen, som man lige så godt kan udnytte – og når aftenen så kommer, kan gardinerne være med til at holde denne varme inde i huset.

#13 LUFT UD

Indeklimaet forbedres ved at skifte luften flere gange om dagen, og når man lufter ud, er det bedst at lave en kraftig, men kortvarig udluftning. På den måde undgår man at afkøle mure og møbler, som det tager lang tid at få varmet op igen. Det er også vigtigt, at man skruer ned for radiatorerne, når man lufter ud, så radiatortermostaten ikke øger varmegennemstrømningen, fordi den registrerer, at der bliver koldt i rummet.

spare på varmen, spare på varme, www.danskvarme.dk, Dansk Varme ApS

#14 EFTERISOLER MURE OG LOFT

En efterisolering kan være en rigtig smart investering, hvis ens mure eller loft er utætte. Og ofte kan det faktisk gøres, uden at man skal lægge en masse penge på bordet, fordi der er mulighed for at afbetale med den forventede besparelse.

 #15 SÆT VARMTVANDSBEHOLDEREN TIL 55°C

Har man egen varmtvandsbeholder, er det vigtigt, at dens temperatur ikke er sat højere end nødvendigt. Generelt er der ikke brug for at indstille den højere end 55°C – og ved denne temperatur er risikoen for bakterieudvikling begrænset.

#16 SÆSON FOR OPVARMNING MED CENTRALVARME

Når fyringssæsonen slutter, bør man lukke for radiatoranlæggets cirkulationspumpe for at undgå, at der kommer varme ud i radiatorerne. Og når sommeren går på hæld, og man atter har brug for varme i huset, skal der selvfølgelig tændes for ventilen til centralvarmen. Men skru ikke op på fuld blus med det samme. Sæt i stedet termostaten på 35-40 grader, da det er rigeligt i starten. Senere på året, når kulden træder mere kraftigt ind, kan man så skrue 5 grader mere op – og fortsætte på samme måde i takt med behovet. Skruer man op på fuld blus fra start, risikerer man en unødig omkostning.

#17 ISOLER HUSETS VARMERØR

Hvis varmerørene i bygningen ikke er ordentligt isolerede, kan det hurtigt koste mange penge. For eksempel kan et uisoleret rør på 6-8 meter fra varmeanlægget ud til vandhanen medføre en omtrentlig ekstra-udgift på op til 1.000 kroner årligt. Når man kontrollerer rørene, er det en god ide at starte ved selve anlægget og tjekke, om rør og bøjninger der er isolerede. Derefter følger man de rør, som leder det varme vand rundt i bygningen. Vær især opmærksom på de koldere rum, da varmetabet her er størst. Opdager man uisolerede rør, kan man enten købe rørskåle med isolering i et byggemarked og montere dem selv, eller man kan kontakte en professionel installatør.

#18 AFLÆS VARMEMÅLEREN UGENTLIGT

Aflæs varmemåleren mindst en gang om ugen, og hold øje med forbruget. Gør man det, vil det øge motivationen til at spare på varmen, fordi resultatet bliver tydeligt. Samtidigt vil man hurtigere registrere det, hvis der opstår fejl, hvor varmeforbruget pludselig stiger.

#19 HYGGETÆPPE I SOFAEN

Når man bevæger sig aktivt, bliver kroppen automatisk varm – og temperaturen i huset bør tilpasses til det niveau. Omvendt bliver man køligere, når man er inaktiv. Derfor er det en rigtig god ide at have et hyggetæppe liggende de steder, hvor man sidder og slapper af, så man ikke behøver at skrue op for termostaten, bare fordi man skal se lidt Netflix i sofaen.

#20 SKIFT OVER TIL EN BILLIGERE VARMEKILDE

Ovenfor har vi oplistet en masse gode råd til, hvordan man kan skrue ned for varmeforbruget i det daglige. Og uanset hvilket varmekilde man har, giver det god mening at følge disse råd og optimere sit varmeforbrug. Har man et oliefyr eller et gasfyr, kan der dog være mange flere penge at spare ved at skifte over til en luft til vand-varmepumpe. Faktisk kan du spare op til 60% på din årlige varmeregning – og du kan få tilskud til selve installationen. Fordelen ved sådan et skift er, at du kan benytte de eksisterende rør og radiatorer, men opnå en meget billigere opvarmningsløsning og en stabil varme i huset.

Typisk er udgiften til en varmepumpe tjent ind på få år, så det er måske godt givet ud at regne lidt på det.

Her på siden kan du også læse om luft til vand varmepumpe pris, luft til vand varmepumpe 150 m2 og luft til vand varmepumpe test.

Dansk Varme ApS - varmepumpe

Vil du gerne høre, hvad et skift til en varmepumpe vil koste til lige præcis din bolig, så giv os et kald på 70 26 70 16.

Familie - børn leger på gulvet

Din anmodning er blevet sendt, vi vender snart tilbage til dig x

Spar 60% på din varmeregning

  • Vi vejleder dig fra start til slut
  • Installation og oprydning - på 1 dag
  • Mulighed for energitilskud
  • Investeringen er tjent hjem på 4-6 år
mapbox
Opført
Opvarmet areal M2
Varmekilde
Skift til varmepumpe - effektiv og billig opvarmning

Se, hvad du kan spare på varmeregningen

Indtast din adresse og se din besparelse med det samme, gratis og uforpligtende:

Få overblik over, hvilke modeller der passer til dine behov - og se, hvornår de har tjent sig selv hjem igen

Skriv dig op til at få et uforpligtende tilbud. Så kontakter vi dig og vejleder dig i det hele. Fuldstændig uforpligtende.

Tak for din henvendelse. Vi ringer til dig snarest for at tale om en varmepumpeløsning til din bolig.

Fremragende

online anmeldelser.

Dine data bliver behandlet fortroligt og bliver ikke delt med tredjepart. Læs mere i vores privatlivspolitik

Dansk varme - Varmepumper - Mitsubishi varmepumpe - VE godkendt varmepumper
Hos Dansk Varme er vi VE-godkendte
Kvalitetsgodkendt af Tekniq Kvalitet