Så nemt er det at vedligeholde din varmepumpe

Sådan vedligeholder du din varmepumpe, Så nemt er det at vedligeholde din varmepumpe, Dansk Varme ApS, www.danskvarme.dk

Overvejer du, eller har du måske allerede bestemt dig for, at skifte din nuværende opvarmningskilde ud med den mere energivenlige varmepumpe, så kan du her få et overblik over, hvor nemt det er for dig at vedligeholde varmepumpen.

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

Først og fremmest er det vigtigt at holde filtrene rene. Det betyder, at de skal kontrolleres med jævne mellemrum. Alt efter hvilket lokale varmepumpen er placeret i, kan det variere meget, hvor tilsmudsede filtrene bliver. For nogles vedkommende vil en rengøring hver tredje måned være tilstrækkeligt, for andre er det måske nødvendigt at rengøre dem hver anden uge. Det afhænger helt af luftens indhold af støv, røg og andre partikler.

Sammenligner du med vedligeholdelse af for eksempel et oliefyr eller et pillefyr, er det en ren leg at vedligeholde din varmepumpe. Begge slags fyr kræver nemlig en del mere vedligeholdelse end en varmepumpe gør. Desuden er der en lovkrav om årligt eftersyn på fyr, og her kan man faktisk ende med at blive overrasket over, hvad manglende renholdelse og justering kan betyde for ydeevne og levetid.

Følg de nemme trin

Du kan kontrollere varmepumpens filtre blot ved at åbne frontlågen. Her kan du straks med det blotte øje se, om filtrene er dækket af et gråligt lag støv. Er det tilfældet, er det tid til rengøring. Det er egentlig lige så let, som at tjekke din emhættes eller din støvsugers filter. Her får du en fin oversigt over, hvad du bør foretage dig, når du renser din varmepumpes filtre:

  • Åbn forsiden på indedelen af din varmepumpe og tag forsigtigt filtrene ud, så du ikke får spredt støvpartiklerne.
  • Ofte er det nok at støvsuge filtrene, men en gang imellem vil de have godt af en lille vask, da de godt kan blive lidt fedtede. Du kan bruge helt almindeligt varmt sæbevand og en blød børste og herefter skylle dem fra bagsiden, så støvet skylles væk.
  • Jævnlig rengøring af filtrene minimerer desuden risikoen for, at støvet kommer længere ind i varmepumpen.
  • Du kan forsigtig støvsuge lamellerne inde i varmepumpen med et lille blødt mundstykke. Pas på dine fingre, da lamellerne er skarpe og pas på ikke at komme til at beskadige lamellerne.
  • Sæt de tørre og rene filtre på plads og tjek, at de sidder korrekt, før du sætter forstykket på din varmepumpe igen.

Muligt krav til årligt eftersyn på din varmepumpe

Du skal være opmærksom på, at der kan være et krav om et årligt eftersyn på din varmepumpe. Her kan du oftest lave en rigtig god aftale med din varmepumpeinstallatør. Under alle omstændigheder vil det være optimalt med et årligt tjek af din varmepumpe, så den altid yder optimalt. En velfungerende og serviceret varmepumpe giver dig nemlig en lavere elregning.

Når en autoriseret varmepumpeinstallatør udfører det årlige eftersyn, vil han kontrollere alle vitale dele og funktioner. Udedelen på din varmepumpe vil blive renset og kontrolleret, og det samme vil indedelen, hvis det er nødvendigt. På denne måde er du sikret, at din varmepumpe altid yder optimalt, og at dine udgifter til opvarmning er minimeret.

Din varmepumpeinstallatør kan også guide dig i forhold til at opnå det bedste indeklima på den mest økonomiske måde. Der er ingen tvivl om, at din jord til luft varmepumpe fungerer optimalt, når den er rengjort og vedligeholdt. Desuden er der nogle gode fif, i forhold til at få din varmepumpe til at regulere varmen jævnt og uden de store temperaturudsving, så din varmepumpe ikke skal arbejde på højtryk for ofte.

I tiden mellem de årlige tjek, har du selv mulighed for, at sikre et langt liv til din varmepumpe og en god varmeøkonomi til dig og din familie. Ud over det lette vedligehold af din indedel, kan du med fordel tjekke din udedel med jævne mellemrum og sørge for at den lige bliver tørret over med en opvredet klud. På den måde ser du straks, hvis der er opstået en utæthed eller den på anden måde har lidt overlast. I et sådant tilfælde, før du kontakte din varmepumpeinstallatør.

Spar på elregningen ved et skift til varmepumpe

Ud over at du får fordelen af en nem vedligeholdelse, er der også mange andre fordele ved at skifte til en varmepumpe. Du kan for det første spare rigtig mange penge ved at skifte fra en konventionel opvarmningsform til opvarmning med en jord til luft varmepumpe. Dette kan du læse meget mere om her. Der er rigtig gode muligheder for at få rabat på din varmeforbrug, i form at tilskud til dine kW-timer. Du kan faktisk spare helt op til 78 øre pr. kWh, takket været en udvidet tilskudsperiode i de næste mange år. Du kan læse meget mere om dette i denne artikel.

Desuden er opvarmning med jord til luft varmepumpe en af de allermest energivenlige opvarmningsformer på markedet, hvilket betyder, at du kan nedsætte din CO2-udledning markant i forhold til konventionelle opvarmningsformer. Set i forhold til den miljømæssige side af sagen, er der ikke nogen tvivl om, at det vil have en massiv positiv indvirkning på miljøet, hvis alle danske husstande skiftede deres primære opvarmningskilde til varmepumper. I store træk, ville man kunne nedsætte CO2 udledningen med næsten 50%. Du kan læse mere om den energivenlige varmepumpe her.

Har denne artikel givet dig lyst til at vide mere om dine muligheder for at få installeret en jord til luft varmepumpe, er det muligt at få et helt gratis og uforpligtende besøg af en autoriseret varmepumpeinstallatør fra Dansk Varme. Vi vil sammen med dig gennemgå din bolig og dit behov, og du vil efterfølgende modtage et uforpligtende tilbud. Kontakt os i dag på tlf.nr. 70 26 70 16.