Så meget sparer du ved at skifte til en varmepumpe

Spar op til 70% ved at skifte til varmepumpe

Så meget sparer du med en varmepumpe

Der er rigtig mange penge at spare, såfremt du skifter din nuværende opvarmningskilde ud med en varmepumpe. Ud over at du kan spare en ganske pæn sum penge, er der også mange andre fordele ved at investere i en varmepumpe til din bolig. Læs denne artikel fra danskvarme.dk grundigt igennem, så du bliver klogere på dit fremtidige valg af opvarmning.

Hvordan fungerer en luft til vand varmepumpe?

En luft til vand varmepumpe udnytter al varmeenergien i luften og kan levere varme til din bolig hele året, også selvom der minusgrader i luften. En luft til vand varmepumpe består af en udedel og en indedel. Udedelen, som i store træk består af en ventilator, af en varmeveksler og en kompressor, skal placeres tæt ved din bolig. Ventilatoren trækker udeluften ind til varmeveksleren, som overfører varmen i luften til til et kølemiddel. Ved hjælp af kompressoren, hæves trykket og dermed temperaturen i kølemidlet. Princippet er faktisk det samme som i et køleskab, hvor den varme luft i køleskabet ledes ud og bliver afgivet på bagsiden af skabet.

Det opvarmede kølemiddel ledes via isolerede rør ind til varmepumpens indedel, hvor kølemidlet opvarmer vandet. Herefter løber det afkølede middel tilbage til udedelen, hvor det igen opvarmes. Inde i huset sidder indedelen, hvorfra al styring af anlægget sker. Varmepumpen skal naturligvis være tilsluttet elnettet for at fungere, men en luft til vand varmepumpe leverer typisk ca. 3 kW varmeenergi for hver kW el, den forbruger. Det gør varmepumpen til en økonomisk attraktiv varmekilde.

Hvor meget kan du spare ved et skift til en luft til vand varmepumpe?

De mest konventionelle former for opvarmningskilder i Danmark er ikke alle lige billige eller miljøvenlige. Der kan være rigtig mange penge at spare i forhold til opvarmning med varmepumpe, ofte kan du spare over halvdelen af dine varmeudgifter. En luft til vand varmepumpe giver uden tvivl en markant lavere varmeregning. Hvis du fx bor i et 130 m2 parcelhus, der bruger 2.400 liter olie om året, kan du, ifølge Energistyrelsen, spare op til 18.320 kr. om året. Nedenfor ser du en oversigt over, hvor meget en gennemsnitlig dansk husstand procentuelt kan spare, ved at overgå til opvarmning med varmepumpe.

Opvarmningskilde

Besparelse med varmepumpe

OliefyrOp til 60 %
GasfyrOp til 60 %
ElvarmeOp til 70 %
Pillefyr / fastbrændselOp til 10 %

I ovenstående skema skal du være opmærksom på, at prisen for en kWh varmepumpen er fratrukket 78,13 øre inkl. moms, eftersom elafgiften for helårsboliger nedsættes med dette beløb, såfremt forbruget overstiger 4.000 kWh pr. år, hvilket gennemsnitligt svarer til normalforbruget i en husstand.

Hvad skal du tage højde for ved valg af varmepumpe?

Når du bestemmer dig for en varmepumpe som opvarmningskilde til din bolig, er det helt essentielt, at du allierer dig med en erfaren og dygtig varmepumpeinstallatør. Installatøren kan hjælpe dig med at vælge den varmepumpe, der passer bedst til boligens størrelse og indretning, da det er afgørende for din økonomiske fordel, at varmepumpen har de helt korrekte dimensioner, der passer lige netop til din bolig. Installatøren har også brug for informationer om nuværende opvarmningsform og forbrug, ligesom han vil kigge på dit nuværende fordelingsanlæg. Varmepumpens størrelse (ydeevne) angives i kW (kiloWatt), Jo større din bolig er og/eller jo dårligere boligen er isoleret, jo større skal varmepumpen være. Det er også muligt at købe varmepumper, der er frekvensstyret, også kaldet behovsstyret. Disse modeller er mere effektive Når dit anlæg står færdigt, skal du huske at informere BBR-registeret og dit forsikringsselskab, dette vil danskvarme.dk også kunne hjælpe dig med, så du får angivet de helt korrekte oplysninger.

Vælg den rigtige varmepumpeinstallatør

Det kan være en god ide, at sikre dig at din varmepumpeinstallatør er medlem af Danmarkspumpen, så er du du nemlig sikret 10 års kompressorgaranti og 5 års garanti på øvrige dele, på udvalgte varmepumper. Du kan læse meget mere om Danmarkspumpen her. Det er også vigtigt, at du vælger en varmepumpeinstallatør, der har styr på lovpligtige eftersyn, og som giver dig en god aftale på servicering af din varmepumpe. Det er også en faktor der gør, at du både har styr på økonomien og på vedligeholdelsen af dit anlæg. Det giver ro i maven til dig og samtidig en lang levetid til din varmepumpe. Din varmepumpeinstallatør kan også hjælpe dig i forhold til de lovkrav der måtte være, eller ved anmeldelse af ny energikilde til forsikring eller andre instanser.

Fordele og ulemper – det hurtige overblik

For at give dig et overblik over de mange fordele og forholdsvis få ulemper du vil få, ved skift til varmestyring via varmepumpe, har danskvarme.dk listet de vigtigste i skemaet herunder. Selvom listen naturligvis også indeholder de overordnede ulemper der er, er der ikke meget tvivl om, at der er rigtig god grund til at overveje denne løsning i din bolig.

Fordele

Ulemper

Tilbagebetalingstid på ca. 5 årPlanlægning af investering
Miljøvenlig opvarmningsformUdedelen støjer moderat
Direkte tilslutning til eksisterende rørsystem
Driftssikkert valg
Nem styring
Ingen lugtgener
Mulighed for afbetaling fra kr. 1500 / md.
Bedre energimærkning af din bolig

Derfor skal du skifte nu

Som du ser, er der rigtig mange fordele og knap så mange ulemper, ved at vælge en varmepumpe som primær varmekilde. Og medtager du muligheden for at købe dit luft til vand anlæg på afbetaling, er du fri for at bede banken om et lån. Det betyder at du kan dele dine udgifter til varmepumpen ud over et antal måneder og derved lettere og hurtigere få mulighed for at skrotte de gamle, dyre opvarmningsformer og overgå til til en værdiskabende opvarmningskilde, – for både dig, din bolig og miljøet.