1. Hvor meget skal opvarmes?
For at kunne vurdere hvilken type varmepumpe, der bedst passer til dit behov, er det vigtigt at vide hvilken type bolig du har, hvor mange etager og hvor mange m2 du har. Derfor tager vi et godt kig på din bolig, og vi spørger også hvornår boligen er opført.
2. Hvad er dit nuværende varmeforbrug og elforbrug?
Hav også meget gerne din varmeregning for sidste år klar, så du kan fortælle hvor meget du fyrede for sidste år. Det hjælper os også til at vurdere hvor der kan optimeres og hvor meget du kan spare ved et skift til en varmepumpe. Din elregning kan fortælle os lidt om hvor meget du brugte til lys sidste år, og hvad du kan forvente at skulle betale i el når du skifter til en varmepumpe.
3. Hvad er dit varmtvandsforbrug?
I et varmepumpesystem får du også opvarmning af varmt vand. Og det er selvfølgelig vigtigt, at du har tilpas med varmt vand til hele familien, så derfor er det en stor hjælp at kende dit forbrug af varmt vand.
4. Hvordan er boligen isoleret?
Når vi vurderer hvilken varmepumpe, der bedst dækker dit behov, vil vi også komme ind på boligens isolering. Jo mindre varmetab boligen har, jo bedre er det – det er klart. Men uanset isoleringen i huset er det vigtigt at tage dette med i betragtning. Derfor spørger vi ind til, om der er blevet efterisoleret, og om du på et tidspunkt har udskiftet vinduer og døre.
5. Har boligen gulvvarme/radiatorer?
En luft til vand-varmepumpe kan kobles direkte på dit gulvvarmesystem eller dit radiatorsystem. Det er dog vigtigt, at vi kigger forbi boligen for at vurdere den eksisterende rørføring, inden vi igangsætter installationen. Så ved vi, hvilke materialer, vi skal have med på installationsdagen.
6. Varmepumpens effektivitet/strømforbrug
Når vi sammen finder den bedste varmepumpe til din bolig, er det vigtigt, at den er så effektiv som mulig i de pågældende vilkår. I denne forbindelse taler vi sikkert om SCOP, SEER-faktoren og COP-værdien, der er de tekniske termer vi tager højde for, når vi arbejder med dimensionering.
7. Varmepumpens effekt ved lave udetemperaturer
Når man bor i Danmark er det klart, at den varmepumpe, man vælger, også skal være effektiv og kunne skabe et dejligt lunt indeklima når der er rigtig koldt udenfor. De varmepumper, vi plejer at anbefale, er netop meget effektive ved disse skandinaviske vintertemperaturer.
8. Hvor skal udedelen placeres?
Nutidens udedele larmer slet ikke så meget som de gjorde for blot 5-10 år siden. Faktisk bliver de nyeste serier nærmest betegnet som lydløse, så det er sjældent, at en nabo kan blive generet af en varmepumpe nu til dags. Men man skal dog stadig overveje nøje, hvor det er smart at have den stående, så der er nem adgang til indedelen, og hvor den ikke generer.
9. Find en autoriseret varmepumpeforhandler
Det er uhyre vigtigt, at din varmepumpe bliver installeret af en autoriseret installatør. Det er din sikkerhed for, at alting er foregået efter foreskrifterne, men også for at systemet kører bedst muligt. En høj effektivitet er jo det, der sparer dig penge på din varmeregning, så det har du ikke lyst til at gå på kompromis med.
Mærker som Mitsubishi og Bosch har deres autoriserede forhandlere, og Energistyrelsen udsteder også en VE-godkendelse til de installatører, der opfylder de høje kvalitetskrav fra Energistyrelsen.
Dansk Varme er både autoriseret installatør af Mitsubishi og Bosch, og er også VE-godkendt.
Du kan også læse mere om vores 3 favoritter: luft-til-vand varmepumpe til det store, mellem og mindre hus.
10. Autoriseret er din garanti for service
Hvis du køber en varmepumpe igennem en autoriseret forhandler er du også sikret din garanti på din varmepumpe.
God fornøjelse!