Store forskelle i fjernvarmepriser og rekordhøje regninger

Store forskelle i fjernvarmepriser og rekordhøje regninger

Fjernvarmepriser når nye højder: Danskernes varmeregninger stiger

En ny prisopgørelse fra Forsyningstilsynet afslører, at mange af Danmarks 1,8 millioner fjernvarmekunder står overfor betydelige stigninger i deres varmeregninger.

Mens nogle kunder kan glæde sig over en høj andel af grøn varme, viser undersøgelsen, at varmepriserne fortsætter med at stige, hvilket gør fjernvarme til en dyr løsning for mange husholdninger.

Store prisforskelle mellem fjernvarmeværkerne

Forsyningstilsynet har gransket priserne hos 388 fjernvarmeværker og fundet store forskelle. Fra januar 2023 til januar 2024 har nogle værker hævet priserne med op til 62 %, mens andre har sænket dem med op til 47 %. Disse prisforskelle betyder, at opvarmningen af et standardhus i landets billigste fjernvarmeområde koster 6.271 kr. om året, mens det i det dyreste område koster hele 42.263 kr., en forskel på 574 %.

Årsager til prisstigningerne

De store forskelle i fjernvarmepriserne kan blandt andet forklares ved forskelle i tab af varme i ledningsnettet samt forskellige brændselstyper. Fjernvarmeværker, der bruger naturgas, oplever større prisstigninger sammenlignet med dem, der anvender halm, biomasse eller solvarme. Desuden påvirker enkelstående tilpasninger som afvikling af over- og underdækninger også priserne.

Den gennemsnitlige varmeregning for et standardhus på 130 kvadratmeter er nu steget til 15.971 kr. om året, hvilket er en ny rekord. Dette afspejler en stigning på 3,7 % det seneste år.

Fjernvarmeværkernes hvile-i-sig-selv-princip betyder, at eventuelle overskud eller underskud skal udlignes over tid, hvilket også kan påvirke varmepriserne fra år til år.

Fremtiden for fjernvarme og alternative løsninger

Mens nogle fjernvarmekunder oplever faldende priser, viser den samlede tendens en fortsat stigning, som gør det vigtigt at overveje alternative opvarmningsløsninger.

Hos Dansk Varme tilbyder vi energieffektive varmepumper, der kan være et økonomisk og miljøvenligt alternativ til fjernvarme. Varmepumper kan sikre lavere varmeregninger og større stabilitet i opvarmningsomkostningerne. Du kan få et uforpligtende tilbud her.